10 May, 2014

Cerita Tentang Charity Run

Assalamualaikum.....


Larian amal yang aku nak sangat join ni adalah antara charity run kali kedua aku. Sape yang taktaw pasal charity run ni boleh baca Larian Amal : Hear For You Charity Run . Paham-paham jelah aku nih bab lari-lari lemah sikit tapi lau bab shopping i'm no. 1 so tak mustahil ni baru kali kedua wakawaka..eksaited dia takyah citerlah walaupon aku sorang jer eksaited lebih, yang si farah and faezah lagi sadisss diorang anti-larian, awal-awal dah kata taknak, takpe aku suke orang jujur nih hahaha maka aku sorang jelah yang join.


Beberapa hari sebelom larian ni, pihak penganjur dah email siap-siap suruh aku amik running kit kat Kolej Tun Syed Nasir (near by tasik titiwangsa) sebelom kul 7 pm. Aku yang sememangnya fail selok-belok jalan ni haruslah menyusahkan si farah tuk teman aku pi amik running kit nih. Farah redho jelah, lepas abis keje petang rabu aritu terus pecut ke destinasi. Nasib baik sempat weh 6.45 pm baru sampai. Alhamdulillah bangga sangat ada driver hebat macam si farah (wajib kau kembang kalau baca nih).


Lepas hempas pulas stereng keta kat bulatan pahang, aku ajak si farah ni singgah makan sebagai reward tuk dia susah-susah tolong aku. Tapi farah ni beria-ria lah plak nak makan kek kat secret recipe, so aku ikut jelah. End up farah jugak yang belanja katenya sempena besday aku, orang pertama yang celebrate tuk aku, haruslah aku menumpahkan airmata yang ternyata mahal gituh. Tenkiu my bff luv you till jannah.

Balik rumah terus terjah running kit, siap sarung baju posing depan cermin

Maka tibalah hari yang dinantikan. Tapi ada sesuatu yang aku tak sedap hati nak bangun pagi tadi huarghh berkira samada nak teruskan atau tak ke larian amal nih. Akhirnya aku give up babe, aku give up, aku cancel nak join sebab si seng**ut telah menyerang. Adoiiii ni yang buat aku lemah nih, hancusss harapan aku nak kenal ngan abam-abam kacak masa larian. Niat pon tak baik dah so padam muka miahaha. Korang kena paham usha abam kacak hanyalah aktiviti sampingan,yang penting charity run tu okeh!!


Duhai running kit bertabah lah, aku janji nati aku jogging satu tasik permaisuri dengan menyarungkan baju biru itu. Harusss aku bermarathon dengan uncle chinese kat tasik tanpa segan silu pakai no 338 dan buat drama bahawa aku adalah puteri larian amal tsskkk.
So nampak gaya pagi tadi aku 'bercharity run' atas katil jelah nokkss.


Sekian, cerita tentang charity run aku.
Clucckk!! (bukak air tin 100 plus sambil rakus menenguk atas katil).
Sadis sangat.


Teşekkür ederim for reading!!





08 May, 2014

Tawaran Biasiswa Curtin University Australia

Assalamualaikum.....


Ibarat orang mengantuk disorongkan bantal, ecehhh mukadimah orang tengah mengantuk tapi gigih jugak nak menaip bertabahlah uollss baca apa yang aku nak melalut nih.


Kalau diberi peluang untuk sambung balik study, siap ada biasiswa bagai sapa taknak wehh tambah-tambah untuk aku yang setakat ada diploma nih hahh tsskkk...redho jelah sebab aku bukan jenis pulun  nak study pon miahaha tapi kalau rezeki nak amik degree ke master ada depan mata alhamdulillah sangat, sujud syukur barangkali.


Bagi aku ini ibarat peluang keemasan kot, dari zaman muda remaja memang cita-cita nak study obersi. Menitik airmata darah wei tengok member seret beg kat epot nak pi study obersi. Aku?? hanya mampu tengok jelah, tulah sape suruh spm dulu tak pulun baca buku biologi, fizik,kimia dan seangkatan subjek?? hafal segala mak nenek dalam buku tuh?? Lau tak gerenti straight A's (mata ke atas,tangan ke bahu). Atleast, rezeki aku study obersi tercapai jugak sebab dapat kolej nursing kat Kuching 3 tahun lepas.






Ni antara surat yang sampai kat jabatan aku, bila sekali imbas tengok pon dah rasa eksaited. Baik hati jugak KKM ni pelawa nurses untuk mengikuti Bachelor of Science (Nursing) di Curtin University of Technology, Australia. Aku eksaiteddd okeh!! And it's opened to all nurses yang dah servis  sekurang-kurangnya 3 tahun dan syarat-syarat lain.


Alangkah bertuahnya calon yang berjaya mendapat tempat dalam tawaran nih sebab calon tersebut akan ditawarkan Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP). Segala perbelanjaan  di Curtin University akan ditanggung oleh pihak penganjur termasuk bayaran yuran pengajian, tambang pergi balik, elaun sara hidup, perlindungan kesihatan, elaun buku serta kos sampingan yang lain, nama pon biasiswa kannn!!


Tapi disaat ini, konfiden entah melayang ke mana..nak isi borang pon dah rasa rendah diri, rasa macam tak layak sebab aku taw ada orang kat luar sana yang lebih layak dari aku. Nurses yang lebih banyak pengalaman dari aku, lebih senior dari aku dan mungkin turut pendam perasaan untuk rasa study obersi macam apa yang aku rasa. Let them go first kekdahnya.




Fikir semasak-masaknya, 2 tahun pejam celik pejam celik sekejap je aku rasa, tapi beban dan tanggungjawab lain lebih setia dan padu atas bahu aku. Mungkinkah impian akan jadi kenyataan?? atau bakal terkubur begitu saje seperti 7 tahun lepas?? Hanya Allah yang Maha Mengetahui. Aku percaya rezeki tu dimana-mana, kalau bukan sekarang maybe tahun-tahun yang mendatang aminnn.


Neway, tenkiu to my bestie Farah sebab bagi support kat aku untuk further study balik. Ni bukan rezeki aku kot.


Malam ni mimpi jelah jejak kaki kat Curtin University.






26 April, 2014

Kisah Disebalik Renew Passport : Part 1

Assalamualaikum.....


Nak dijadikan citer,khamis lepas ingatkan nak amik waktu kelepasan untuk keluar office. Ni semua semata-mata nak pi renew passport tapi cuaca tak mengizinkan, dari pagi sampai tengahari hujan lebat sangat,so aku sedapkan hati lepas abis waktu keje kul 5 nanti terus pecut pi sana. Tup tup lepas lunch and siap-siap nak solat, tengok luar tingkap office aihhh cerah semacam la plak, hujan dah reda hurmmm dalam hati frust menonggeng jugak la sebab takut tak sempat nak renew passport gara-gara emergency trip yang aku rancang sobsob. Kalau ikut hati ingat nak main redah jer kat airport tu tapi lepas dapat feedback dari kawan fb terus decide nak renew.


Balik keje terus kelam-kabut, mandi pon tak sempat, terus pecut pi UTC Pudu. Alhamdulillah sampai jer kat UTC  tengok orang macam tak ramai, so cepat sikit passport nak siap. Tapi aku ni jenis clumsy sikit bhahaha no giliran 1624, tapi bila imigresen announce no 1622 terus aku pi pecut duduk tahap selesa kat kaunter. Siap akak imigresen perli lagi, no 1622 dik oiii bukan 1624. Takpe konfiden itu penting. So kat situ tak pasal-pasal memalukan diri sendiri. Dah nasib pekak sikit nak wat camne hahaha. Patut la ada abang hensem tengok aku semacam sebab tu no giliran dia, sesedap rasa jer nak cantas giliran. Nasib baik hensem, lau tak dah lama aku hayun tangan kat dia bhaahaha, kau dah kenape kan?? Eh tetiba nak naik angin plak. 

So, bila nak renew tu dia akan tanya samada nak renew selama 2 atau 5 tahun, kalau 2 tahun bayaran yang dikenakan RM100 dan 5 tahun plak RM300. Bila fikir balik amik yang 5 tahun macam  best jugak sebab yelah tak payah dah susah-susah nak renew banyak kali, tapi aku pikir balik RM300 dan RM100 banyak beza tu babe, boleh wat shopping sakan kat negara jiran nanti. End up aku amik yang 2 tahun sajoklah yer, tapi yang balance expired date  22 Oct 2014 passport aku tu kira burn dan dikira hari yang kita buat passport baru. If amik yang 5 tahun baru la tak rugi yang 6 bulan tu. Entah aku pon tak faham sangat, yang aku nak passport aku boleh guna jer. 

Korang if nak wat passport baru or nak renew, tak payah susah-susah pi amik gambar passport kat luar, kat aras 2 UTC tu memang dah ada kedai gambar, dekat jer ngan imigresen satu aras yang sama. Lepas sejam nanti dah boleh collect passport. Sempatlah aku abiskan masa sejam tu merayau dalam UTC tu dan solat maghrib kat sana. Syukur dapat solat kat surau situ, sayu giler bacaan imam, sebak tetiba. Lagipon dah lama tak berjemaah asyik sibuk dengan hal dunia sajokk. Insaflah wahai anak adam =(

 Alhamdulillah everything went well,so anyone yang nak renew passport pi la UTC Pudu, cepat pantas dan tangkas gituh. Lepas setel passport, berkira-kira nak pi tukar ic plak, yang ic aku still ic yang gambar warna dan bukan gambar double hitam putih tu..ermm faham ke idokk hahaha.  Dengar orang cakap if tak renew  ic lama sebelum tarikh lahir yang akan datang nanti kena denda. Entahlah aku decide tak jadi buat takut tak sempat siap keesokan harinya, even dia kata boleh siap hari jumaat. Tapi taknak amik risiko tak pasal-pasal tak siap nanti kat airport kena tahan bhahaha.

Bersambung =)






22 April, 2014

Larian Amal : Hear For You Charity Run

Assalamualaikum.....

Sedagha dan sedaghi weekend selalu lepak rumah kan?? Kaki selalu menjalar ke shopping mall?? Apa kata minggu akan datang kita buat kelainan sikit, kasi lemak degil pecah meletoppss, kasi body fit sikit baru lah nampak anggun like Angelinah Jolly uollss gegurl, yang abang kacak kat luar sana boleh amik feel jadi Ben Ashaari hehehe ( ada jugak kena tibai nih). Sori abang Ben pinjam nama sat nohh.







 So sape yang teringin melibatkan diri dalam larian amal anjuran UKM, boleh tanya maklumat lanjut seperti di talian kat gambar atas tuh eh.Objektif  utama larian amal ini adalah bertujuan untuk mempromosikan Hari Karnival Pendengaran 2014, disamping meningkatkan kesedaran orang ramai di luar sana.

Registration Fee RM30

Sila berlari dengan gigih taw uollss coz Siemens will sponsor hearing aids according to the number of loops made around Tasik Titiwangsa by all runners. Satu pusingan RM50 okehh tapi all runners ada limit sampai 4 loops sahaja. Abis jer larian amal tersebut, if uolls still get extra energy why not proceed to carnival yang diorang anjurkan,macam-macam info berkaitan korang akan dapat.



Insyaallah kalau iolls berkelapangan iolls pon nak join jugak tu pon lau tak sibuk ngan perihal rumahtangga ecehhh poyo sangat, padahal weekends nak jogging atas katil kahkah. Bye





01 April, 2014

Terjagakah Talian Hayat Aku??


Assalamualaikum....


 Hubungan antara manusia seboleh-bolehnya kita nak jaga. Hubungan antara mak ayah, suami dan isteri mahupon antara kawan-kawan disekeliling kita sebolehnya,nak tak nak kena jaga, kena jaga hati diorang 'kemah keming' tapi hati sendiri takde maknanya orang lain nak jaga.Tapi pernah tak kita fikir hubungan kita dengan Yang Maha Pencipta macam mana??Elok terjaga atau tidak?? Subhanallah kadang-kadang aku pon tergolong dalam kalangan yang lalai. Mudahnya hati ini lalai dengan nikmat duniawi yang ternyata sementara.






Bila aku kata aku sedang berubah, kadangkala diri ini terbabas juga
Maka tegurlah, bukan menghukum
Sayangilah, bukan memfitnah
Maafkanlah, bukan membenci
Mudahkanlah, bukan menyusahkan

Jadi ingatkanlah aku, bukan mengejek
Kerana diri ini masih lemah 
Mudah terlupa, mudah terleka
Bantulah aku duhai teman

Bimbinglah aku Ya Allah
Kerana Engkaulah satu-satu talian hayat yang aku ada








09 March, 2014

Missing MH370 Plane


Assalamualaikum



This bought tears in my eyes : 

"MH370, this is a air traffic controller hoping of seeing you, if you can hear us please maintain current altitude and fly direct to destination. We have got your approval for direct, other airlines will try to avoid your routing. We are happy to give you priority to land. Weather enroute is good and Beijing temperature is 5 deg celcius, a little bit cold. When landed please wear your winter coat and remember to hug your love one on arrival. They love you so much.Good day"





It's a worldwide news coverage,it's a tragedy beyond our control..nobody's fault. Pray all the family member be strong. Whatever religion you are,nothing beyond His control..as a Muslim we have to believe that.



Dont make fun of what happen with MH 370. We are talking about innocent people in there. Even we can't go there to save them..at least show the respect and pray for them. Its not funny if these thing involved your family or friend. Please. Seriously i'm in shocking mood because 30 of the passengers was friend collegues of Kak Shima. Kak shima was my travelpartner to Turkey last month. They went to Beijing for new and big project there. Such a big loss to the company. And also passenger Sofuan Ibrahim, he is friends to my fasilitator in Kuching.








Credit to udeyismailphotography

My heart go all out to the MH370 passengers,crews member, their families and friend. Please come back everyone. Teruskan berdoa kepada Allah.#PrayforMH370







23 February, 2014

Air Asia Big Shots Day

Assalamualaikum..

Sanggup taw iolls bersengkang mata gara-gara promo Air Asia ni. Ke korea kah kita?? hahaha mana tau leh jumpa buah hati iolls si Lee Min Ho tu kihkih, tapi hampeh website dia server down la plak dah sejam ni hah tak dapat bukak jugak website dia tuhhh...please la upgrade sikit.








Bukan Air Asia jer taw, MAS pon taknak kalah..perang besar nampak gaya, ni nak balas dendam pasal nasi lemak telanjang ke apa nih kihkih. Insyaallah lau ada rezeki rembat seat yang murah boleh dah la planning for next year trip..yuhoooo 





Jenuhlah nak tunggu camni. Tarik selimut tido.









05 February, 2014

Istanbul : Teaser

Assalamualaikum...


Alhamdulillah dah genap 7 hari bercuti di turki insyaallah 8hb nati dah pulang ke pangkal jalan.So tak nak citer panjang iollss kasi teaser jer nati tak eksaited plak nak story mory kannnn..
Till then bye.








28 January, 2014

2014 Istanbul Aku Datang

Assalamualaikum

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk meneruskan kehidupan pada tahun 2014. Angan-angan 2014 nak makin rajin berblog tapi hampeh wal hancussss, iolls hanya mampu blogwalking sepanjang meniti hari-hari 2014. Terima kasih banyak-banyak buat kengkawan blogger yang sudi singgah kat blog mati segan hidup tak mau ni..sayang korang =)

Kalau nak diringkaskan sepanjang tahun lepas alhamdulillah banyak perkara berlaku yang mematangkan diri aku. Jatuh bangun aku dalam mengejar cita-cita banyak mengajar aku erti sabar dan benarlah tak semua apa yang kita inginkan akan jadi milik kita. Subhanaallah baru aku sedar selama ni aku leka dalam mengejar keinginan yang tiada penghujung. Sorrylah yer taip entri ni malam buta (semalam) so jiwang dia lain macam cikit bhahahaa.

Sebenarnya banyak benda sangat aku nak citer tapi bila fikir balik hurmm simpan jelah dalam hati peram sampai berulat haha. Yang boleh kongsi tu aku kongsi la yer. Actually  banyak giler kot aku terhutang entri travel aku tahun lepas. Aishhh camnelah nak jadi backpacker tegar entri pon tak sempat nak hupdate. Insyaallah aku hupdate slow-slow (nampak gaya macam 2015 baru abis citer hahaha). Dan salah satu wishlist travel aku tahun ni macam jadi jer macam tak sabarrr jer.

Anyway tolong doakan aku selamat pergi dan balik yer alhamdulillah tahun ni ada rezeki lebih cikit tuk jejak kaki ke.....hurmm sebenarnya nak rahsiakan jer tapi eksaited punyer pasal kat tajuk pon dah boleh agak.









Insyaallah kalau takde aral melintang 30hb nanti iolls berangkat bersama dengan 13 orang lagi geng alam maya. Doakan keselamatan kitaorang disana yer. Till then muahh sayang cikit.







Hello Lisa mu tunggu aku datang ahakkss =)