20 December, 2013

Budget Travel : Bangkok

Assalamualaikum
 
Tengah planning budget travel ke Bangkok, ade sapa sudi jadi travel partner kita tak hahaha. Aku tengok harga macam mengancam giler dah or ade harga lagi murah erkk?? Help me help me
 
 
 
 
 
 
 
Sebab ape aku pilih Bangkok?? sebab tak penah pi la hahaha
 
 
 
 
 
 

20 August, 2013

Tak Sangka ALLAH Balas Cepat

Assalamualaikum...
 
 
Just nak share apa yang aku terbaca kat fb pagi-pagi nih..

Ketika saya dan suami berkunjung ke Melaka untuk menziarahi sahabat, kami mengambil peluang singgah ke Kota A Famosa, monumen bersejarah yang menjadi kebanggaan bandar raya pelancongan itu....
 
Selepas puas menaiki beca keliling bandar, kami singgah ke surau di Bandar Hilir untuk Solat Asar. Ketika itu, panas mentari masih terik walaupun sudah menjengah petang.

Saya duduk di atas bangku menunggu suami yang saya fikir masih belum keluar dari surau. Rupa-rupanya, dia sudah pun bersembang dengan seorang penarik beca tidak jauh dari tempat saya.

Ketika saya menghampiri mereka, perbualan sudah pun tamat. Suami mengiringi langkah pakcik beca itu dengan pandangan seribu makna membuatkan saya hairan dan tidak sabar mahu bertanya.

"Kenapa? Macam serius bersembang?" Soal saya ingin tahu.

Sambil menggeleng-gelengkan kepala, dia mengajak saya masuk ke kereta kerana petang itu juga kami perlu sampai ke Shah Alam atas urusan lain.

“Sembang apa?” Soal saya lagi selepas memasang tali pinggang keledar. Suami masih menggelengkan kepala sambil menjawab,

“Lepas ni, jangan kedekut untuk bersedekah. Malu betul saya dengan pak cik tadi,”

Eh, lain pula yang dia jawab. Saya masih meneka-neka dalam hati. Kenapa pula suami jadi macam ni? Nak tanya lebih-lebih, bimbang terlalu mendesak pula. Akhirnya, saya diamkan sahaja.

Dermakan segumpal wang

Separuh perjalanan suami membuka cerita. Katanya, keluar sahaja dari surau, dia berjalan-jalan untuk melihat orang ramai di situ. Sedang berjalan-jalan, dia disapa seorang kanak-kanak berusia lingkungan 11 tahun.

Kanak-kanak itu menjinjit beg sandang berisi buku agama dan panduan solat sunat. Dia mendekati suami dan seperti yang mungkin anda biasa lalui, dia mempromosikan buku itu atau sekurang-kurangnya minta anda menderma.

Walaupun hairan dengan kewujudan kanak-kanak itu, suami menghulurkan juga RM1 dan menolak untuk membeli bukunya. Dengan langkah berat, kanak-kanak itu beralih pula kepada pakcik beca yang sedang menunggu pelanggan kira-kira 10 langkah daripada suami.

Dari jauh suami memerhati gelagat kanak-kanak itu. Lelaki lewat 50an itu pada mulanya menyerahkan RM5. Tersenyum kanak-kanak itu tadi apabila pakcik beca juga menolak untuk menerima buku daripadanya.

“Pakcik derma saja,” jawab lelaki tua itu.

Selepas kanak-kanak itu pergi, dia menyeluk pula saku seluarnya dan mengeluarkan segumpal RM1 dan RM5. Kalau dicongakkan, mungkin lebih RM20.

“Adik!” Lelaki tua itu menjerit memanggil semula kanak-kanak yang sudah beberapa langkah berlalu darinya. Kanak-kanak itu berpaling dan berlari perlahan mendekati pakcik beca semula.

“Nah ambil ni,” katanya sambil menepuk-nepuk bahu si kecil.

Kanak-kanak itu kelihatan terkejut namun tetap mengucapkan terima kasih dan menghadiahkan senyuman sebelum bersalam mencium tangan pakcik itu, dan berlalu pergi. Ketika itulah suami yang kehairanan mendekati pakcik beca.

Upah naik beca

Suami memberi salam dan disambut mesra pakcik beca. Apabila suami amati, lelaki itulah yang membawa kami bersiar-siar tadi.

“Saya perhatikan pakcik, mula-mula pak cik beri RM5, lepas tu beri lagi segumpal duit. Banyak tu. Kenapa ye?” Suami bertanya.

Dengan senyuman lelaki tua itu menjawab “Saya kesian.”

Jawapan pakcik itu bersahaja tapi ia membuatkan suami lebih hairan.

“Tapi, pak cik pun kerja bawa beca. Itu pendapatan hari ini ke?” soalnya.

“Tak apalah. Saya ni masih kuat lagi. Boleh bawa beca tu cari duit lain. Tapi budak macam tu sepatutnya pergi sekolah. Terpaksa cari duit dengan cara macam tu. Apalah sangat akal seorang budak,” jawabnya lagi.

"Tapi, mana tau ada sindiket ke, menyamar ke, atau..." ujar suami yang mahu memberi alasan lain sebelum pakcik itu tiba-tiba memintas kata-katanya.

"Pak cik tak fikir sejauh itu. Ia urusan ALLAH. kita doa yang baik-baik saja pada mereka," jawabnya.

Suami terpempan dengan jawapan pakcik beca. Melihat pakcik beca mahu berlalu, suami hulur sedikit wang kepada pakcik itu, tapi dia menolak. Suami paksa juga sambil bersalam dan menyelit wang di celah-celah tangannya.

“Pakcik anggap saja sebagai upah bawa saya dan isteri naik beca tadi,” kata suami memujuk pak cik itu untuk menerima pemberiannya.

Dengan senyuman pak cik itu menjawab, “Pakcik sedekah tadi ikhlas dan tak minta balasan. Tak sangka secepat ini ALLAH balas sedekah pakcik,” katanya.

Kenyataannya buat suami rasa terpukul apatah lagi membandingkan kemampuan kami dengan pak cik beca yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang itu. Saya pula kelu seribu bahasa.

Memang betul kata pakcik itu. Kadang-kadang, bila ada yang minta sedekah, ada saja suara hati yang melarang dengan kata-kata seperti mungkin sindiket, kenapa tak kerja, duit hanya cukup untuk bulan ini dan pelbagai alasan lain yang mengehadkan saya daripada bersedekah.

Teringat pesan emak, dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain. Banyakkan memberi walaupun hanya RM1. Anda bagaimana? Setiap detik yang kita lalui itu ketentuan ALLAH. Dia menghantar kanak-kanak kecil menjual tasbih mahupun buku untuk menguji kita. Untuk memberi kita peluang berbuat pahala dan mengurangkan dosa.

Anggap saja, mungkin kita sudah lama tidak bersedekah hingga ALLAH datangkan mereka betul-betul di hadapan mata. Soal sindiket atau tidak, tipu atau sebagainya, itu bukan urusan kita. ALLAH Maha Mengetahui.
 
Tengs sudi baca uolls =) moga mendapat manfaat
 
 
 
 
 

06 August, 2013

Apa erti raya bagi anda??

 
Assalamualaikum..
 
  
Raya?? bagi aku raya adalah sangat best sebab boleh makan banyak-banyak, takde sape pon nak larang tapi tu masa kecik jer la.Skunk dah besar dah pandai kira kalori so dah pandai diet laaaa. Zaman budak dulu tersangat la syookk rasa macam nak raya 30 hari 30 malam padahal puasa pon setakat separuh hari, tu pon boleh kira sebulan berapa hari aku puasa. Alhamdulillah naik jer umur 9 tahun dah start puasa penuh tapi siang-siang masih bukak periuk terliuq tengok pucuk paku masak kicap. Rasa kicap setitik pon dah rasa kenyang hahahaha.
  

Bila tiba jer hari raya time kumpul ramai-ramai berebut nak duit raya, pakcik pakcik akan annouce sape puasa penuh dia dapat duit raya paling banyak. Aku puasa yang bape kerat jer nih bapak cepat angkat tangan mengaku puasa penuh..taktaw malu betoiiii. Bukak jer sampul duit raya tengok rm1, pahtu taye plak budak yang betoii-betoii puasa penuh kau dapat bape wei??..budak tu pon dapat rm1 gak hurmmmm sah kene tipu.
 

Dulu waktu kecik-kecik sebut jer pasal raya bukan main happy sangat, siap lompat kanggaru atas kerusi rotan kesayangan mak. Kalau boleh nak teriak "yeayyy yeayy esok nak raya" sampai anak jiran pon dengar. Dah besar panjang macam skunk takde makna dah nak lompat kanggaru sebab malu kat housemate. Kang housemate punggah barang pindah rumah lain kang aniaya tu. 

 
Zaman kecik-kecik dulu kat rumah takde biskut raya pon takpe..tak berapa nak kisah sangat makan kerepek ubi takpon cekedis supering pon dah sangat heaven okehhh. Mak aku pon bukan jenis kisah sangat pasal biskut nih, suka lagi telan rendang daging ngan lemang gamaknya. Tapi dah besar ni bukan main demand kauuuu..almond london,mama carrie, semperit, popia gulung yang kecik-kecik tu  wajib ade. Sangat mengujakan bila dok kunyah biskut tu time tengok tv  haisshhh takyah nak mengujakan sangat  laaa oiii.

 
Dulu waktu budak hingusan ingatkan aku ada sorang mak jer, dialah tempat aku mengadu dialah tempat aku meminta-minta,dan dialah yang tolong belikan baju raya sumer tapi bila dah besar hakikatnya sangat pahit. Malangnya ibu kandung aku dah  takde  sejak lahirkan aku. Saat  aku teringin nak tengok wajah dia, hanya batu nisan menjadi ratapan.
 
 
Bila terkenangkan arwah  ibu, alhamdulillah masih diberi kudrat untuk sedekahkan al-fatihah untuk ibu. Maksu aku pon selalu pesan "ingat setiap perbuatan baik yang si anak lakukan, si ibu pon dapat ganjaran". Subhanallah.
 
 
Tiap kali raya zaman aku dah besar ni selalu teringat bende nostalgik camnih pahtu mula la air mata nak meleleh. Tambah tambah kalau tengok iklan kat tv, tisu sekotak pon boleh abisss. Alhamdulillah aku masih kuat untuk terima dugaan nih hanya Dia yang Maha Mengetahui hikmah disebaliknya.
 
 
Tiba-tiba mood raya dah hilang...
  
 




P/S : Mohon sahabat sekalian sedekah al fatihah untuk ibu saya yer




15 June, 2013

Rezeki Lampu Merah

Assalamualaikum..


Sebentar tadi aku sempat tengok  Majalah 3,tetiba sebak ermmm kagum tengok anak- anak jalanan di Bandung yang tidak punya apa-apa ke hulu  hilir mencari rezeki. Alhamdulillah kalau nak dibandingkan dengan kita di negara sendiri ternyata lebih baik.




 Anak jalanan ini tanpa sedikit rasa malu, berusaha menghiburkan hati orang ramai. Dan antara anak jalanan yang terselit di tv tadi ialah 57KUSTIK yang merupakan pemuzik jalanan asuhan RMHR.

Pada mulanya rezeki mereka di lampu merah menagih sedikit rezeki dari manusia, kalau bernasib baik insyaallah lepas untuk sesuap nasi. Namun akhirnya anak-anak jalanan ini berjaya ke pertunjukkan muzik. Betol la rezeki dimana-mana asal kita rajin dan bertindak. 



57KUSTIK


All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them


 Pepatah di atas meyakinkan bahawa siapapun berhak mempunyai mimpi dan mencapai mimpi tersebut. Seperti kelima pemuzik jalanan yang bergabung dalam group
57KUSTIK ini yang terdiri daripada Andri , Yadi, Ipan, Ari dan  Alif

Saat menjadi pemuzik di Simpang Dago  mereka hanya bermimpi, mimpi mereka hanya berharap agar boleh hidup yang lebih baik. Bahkan
57KUSTIK juga tidak pernah membayangkan boleh berada satu panggung dan berganding dengan Saxophonist senior berasal dari California, Dave Koz di salah satu event muzik jazz.



Layan jugak diorang main muzik jazz, pandai plak kaki iolls terhentak-hentak dengar  diorang main muzik ihikkss. Situasi macam ni kadang-kadang beri semangat baru untuk terus berusaha. Ayuh uolls kita kejar mimpi insyaallah betulkan niat and just do what you love.


Impian takkan menjadi kenyataan jika kita tidak bermimpi. Dan mimpi takkan jadi kenyataan kalau sekadar bermimpi








31 May, 2013

Hannah Spa Voucher

Assalamualaikum...

 Few days ago,aku ada baca entri pasal Hannah Spa kat blog Fatin Suhana, lau nak tau lebih lanjut boleh terjah blog dia. Si Fatin ni siap nak bagi voucher free lagi taw untuk first 3 commentor, aku bende free macam ni sapa tak nak oooiii tu namanya tolak rezeki.eksaited okehhh drop email kat blog dia bagai. Tapi malangnya aku bukan yang commentor bertuah sedihhh giler kot!!! mihmih nanges tak berlagu iolls aritu hahaha.


 Tapi alhamdulillah rezeki Tuhan nak bagi, 2 hari kemudian masa aku dok lagha cek email bagai, mata iolls tetibe terpana tergamam sumer adelah bila dapat email dari Hannah Spa . Oyeaahhhh!! dapat voucher free hehehe alhamdulillah. Ni yang tak sabar nak bawak satu rumah iolls pergi spa. tapi aku sorang la yang free kahkah yang lain bayar sendiri punyer yer.




Insyaallah akan cari waktu sesuai ke sana, yang pasti wajib pergi kalau tak memang rugi orang bagi voucher free. Sape nak taw lebih lanjut pasal hannah spa ni silalah terjah-menerjah blog dia yer.





10 May, 2013

RahSia Surah Al-KautSar

 Assalamualaikum

Selamat hari jumaat, penghulu segala hari 







♥ Baca surah ini ketika hujan turun dan berdoa, mudah-mudahan allah s.w.t memakbulkan doa kita


♥ Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat 


♥ Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosokan di leher, insya allah hilang  
  dahaga


♥ Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata


♥ Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x mudah-mudahan Allah s.w.t bagi ilham kepada kita dimana letaknya sihir itu 


♥ Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t akanmemberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi 


♥Jika membacanya 1000x insya allah rezeki kita akan bertambah 


 Rasulullah bersabda, "Barang siapa menyampaikan (1) satu ilmu saja dan ada orang yang mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada 
(meninggal dunia) , dia akan tetap memperoleh pahala.




p/s: Insya allah moga mendapat manfaat bersama = )



08 May, 2013

SebeSar Zarah

Assalamualaikum...

Dah berhari-hari tak hupdate rasa rindu la plak. Neway aku tak berapa nak sihat, demam pilihanraya barangkali.Nih hupdate ni pon nak merapu jer. Okehh tadi pi keje pon dah lambat nasib punch card tak merah hoho, padahal kemarin 9.30 pagi baru masuk keje, alhamdulillah bos tak marah sebab awal-awal dah wat muka seposen. Padahal tempet keje ngan umah aku tak sampai 5 minit pon lau aku merempit, lau kentut kat umah officemate pon boleh dengar  ^_^ okehh macam takde kaitan jer, lantaklahh.


Dah setel drama kat tempat keje, masa aku nak balik keje plak terjadi drama kat atas jalan raya. Bagi aku drama kat jalan tadi tragis sebab tak penah jadi. Atleast arini dah dapat pengajaran JANGAN  BERTANGGUH. Seyes aku ni jenis yang sambil lewa jugak kadang-kadang sampai minyak skuter pon tak isi . Masa kat traffic light depan hukm moto aku tiba-tiba mati (bikin malu bikin malu) Oooohmygucci mati la aku kali ni. Drama tadi bertambah drama bila ada babak hujan bagai, dah la lebat bukan main. Dalam hati aku dok mintak tolonnggg ada superman datang (ermmm sampai tua tunggu pon superman tak datang lau dah berangan)

TAPI 

Alhamdulillah masa aku ngah control kemachoan aku dok tolak moto ke tepi, muncul la sorang mamat moto nak tolong. Aku mula-mula tak caye gak kat budak laki tu,muka lapanpulohperatus macam mat rempit sah-sah aku naktaknak jer dia tolong. Maybe muka aku obviously nampak macam tak caye kat dia, terus dia kol member dia suh datang tolong sama (ohh masa ni aku dah kepit purse aku kat ketiak, zip jaket yang aku pakai sampai leher hehehe) . Aku apalagi makin bertambah was-was ngan mamat nih. Mula la dok pikir bukan-bukan takut diorang planning nak rompak aku wakawaka. Takmo la camtu kan??negative thinking betullah.


So aku tolak cara lembut, aku cakap aku nak tolak jer moto aku nih agpon umah aku dekat jer pon. Tapi dia berkeras nak tolong. Aku pasrah. Tergoda jugak ngan pujukan dia eceheceh. Mamat tu pon tunda moto ngan kaki dia, aku plak steady dok atas moto sambil mulut terkumat-kamit  berzikir apa yang patut. Ermm dah sampai depan apartment aku hanya mampu ucap terima kasih  kat mamat tu and hulur la sikit apa yang patut. Dia tolak huluran aku, katanye dia ikhlas tolong. Tapi tulah orang berbudi kita berbahasa, aku letak jer sikit saguhati kat bakul moto dia tanda terima kasih.


UNTUK AWAK YANG TOLONG TUNDA MOTO SAYA TADI TERIMA KASIH BANYAK . HANYA TUHAN YANG MAMPU BALAS JASA BAIK AWAK. SAYA AKAN INGAT BUDI BAIK AWAK SAMPAI BILA-BILA







“Sesiapa yang melakukan kebaikan walaupun sebesar zarah akan tetap diberi penjelasan. Dan barang siapa yang melakukan kejahatan walaupun sebesar zarah, maka dia juga tetap akan diberi pembalasan.” (Surah al-Zalzalah, ayat 7 dan 8).







29 April, 2013

iLham Resort Part 2


Assalamualaikum
 
Ni antara entri yang berjaya diperam setelah sekian lama. Aku pon tak perasan dok dalam draf dah berbulan-bulan dari tahun lepas, memang totally basi tapi aku nak publish jugak okeehh. Ade aku kisah??Ni punyer cerita sambung dari entri  sini (lau rajin boleh la terjah).

Kitorang sampai kat resort hari tu dah petang so after berguling sakan and bergurau senda dalam swimming pool, malam tu memang tak hinggat dunia tido . Sedar pon dah maghrib, perut takyah dok cakap la memang mintak makanan dah.

 

Nite view sangat mengancam


Biasenya lau dah bercuti ni malamnya tak berBBQ memang taksah. Macam idok bercuti jer lau tak bako membako ni. So harus la kita bako ape yang ada. Sambil tunggu BBQ settle wajib ade welcoming song oleh penyanyi jemputan (Fati) ahaksss jemputan la sangat. Aku just import dia dari uitm shah alam,kira jemputan jugak la kan??


Kawan aku Nora, twins Fati & Nik





Wajib ada bila BBQ kena ada ikan pari & ikan cencaru, my feveret ever okehhh. Tenkiu bebanyak tuk 2 bos aku sebab susah susah jer hidupkan api  nak bako ikan-ikan ni. Lau takde bos mau ikan ni berenang-renang di lautan balik, kang susah hidup nak kejar ikan tuh mihmih. Sepatutnya anak buah yang buat tapi nasib dapat bos baik huntungggg kau tahuuu. Ohh yer BBQ ni pihak resort yang prepare just request nak ikan apa..lau nak ikan duyong ikan paus pi cari sendirikk!! kahkahkah


Alhamdulillah sesi melantak berakhir ngan jayanya.  Perut masing-masing dah macam pregnant 5 bulan,mata pon dah kuyu semacam. Hasrat mata memang nak tido arr tapi bos ngada-ngada la plak nak buat meeting tergempar. So malam tu lelap kul 3 pagi alkisahnya haruss la pakai collagen eye mask, untuk kelihatan berseri-seri & gojes  iolls taknak bangun esok pagi  mata macam panda.










Besok paginya bangun awal sebab nak berebut breakfast miahaha takut tak sempat makan almaklum la perut 15 orang ag tuh tak kurang hebat melantaknya. Nasi lemak dia best wehhh seyes berlemak-lemak sedap dia. Lepas settle memuaskan nafsu perut, iolls get ready  check out dah.



 
  



Sebelom check out kena la performe cikit macam kat atas ni, test anak tekak dipagi hari. Hey iolls boleh nyanyi lagu najwa latif okehhh..
'segala kata cacian yang telah berikan membuatku rasa kosong kosong' buwekkk muntah setengah baldi

 
Sape yang plan nak bercuti boleh terjah SINI

Bye =)

28 April, 2013

Jom Travel : Tasik KenYir

Assalamualaikum

Hari minggu lau bosan kat umah konfem kuar pi Mid valley takpon Leisure Mall, tapi aku  nak ubah cikit hobi yang perabih duit tu, nanti duit wat shopping boleh simpan buat kawen winkwink. So kali nie jom cuci mata tengok keindahan alam semulajadi plak lari dari hiruk pikuk  bandar gituh. Actually tak plan pon nak ikut housemate balik kampong dia kat Kuala Berang, tapi pucuk dicita ulam mendatang, apalagi kita terjah je lah.

Ni last minute punya plan, lepas keje haritu terus siap- siap ke Hentian Putra nak naik bas kat sana. Ini kira gamble la sebab tak beli tiket awal tapi alhamdulillah kira bernasib baik still ade tiket. Bas kalau nak ke kuala Berang  beli tiket bas Tasik Kenyir sebab lagi dekat compare to bas ke Kuala Terengganu. 

Alhamdulillah kul 4 pagi dah sampai umah member aku, so sambung tido balik. Pagi nanti baru kita explore Tasik KenyirDari umah member aku kat Sg Tong nak ke Kenyir tak lah jauh sangat pon dalam 30 minit gituh. Kira berbaloi 30 minit aku tu sebab kiri kanan pokok hijau merimbun ececehhh. Lagipon excited giler  okehh, first time sampai kat Kenyir.





Sampai sana terus laju berdesuuuppp kuar kete, get ready tuk photoshoot mihmih =).Tenkiu bebanyak dekat kak Yah (sepupu housemate aku) sebab sudi bawak kitorang jalan sini. Seyes kau bawak satria neo kau tu macam kete F1 ganas giler tahuu.


Tasik Kenyir is the largest man-made lake in South East Asia





Ya Allah tenang jer bila ade kat sini, ngan pokok nan menghijau merimbun, air yang tidak bergelora (aku try nak sepuitis mungkin nih hahaha). Kat kenyir ni bukan setakat boleh makan angin tapi banyak ag xtvt lain antaranya camping, jungle trekking and also water sport. Tapi minah sorang nie beria-ria sangat nak naik bot keliling pulau, macam la tak penah naik bot hahaha (aku lah tuw). Lagipon budak Irsyad and Ima pon beria-ria  jugak.


Nak naik bot bukannya free okeeh satu bot tu kena bayar dalam rm40 (pusing sebahagian pulau tu jer),max 8  orang dalam satu bot. Lau nak keliling satu pulau dekat ratus2 jugak so lau pegi ramai nanti boleh la tong tong bayar. Actually aku takut naik bot kat tasik sebab dari kecik otak aku dipesongkan dengan citer mitos Tasik Chini yang ade naga bagai tu bhahaha. Skunk dah besar dah boleh pikir logik, iolls dah tak takut hehehe.















Sambil bot pusing pulau boleh la feeling ala Titanic. Budak kecik boleh la tiru budak besar macam aku mau tak tenggelam bot. 












Rindu budak hensem ni


Bagi yang nak bermalam kat Kenyir pon boleh resort/chalet kat sini banyak. Nak ber'honeymoon' lagi la digalakkan bhahaha.


Antaranya:

Lake Kenyir Resort & Spa
Petang Island Resort
Kenyir Sanctuary Resort
Lake Land Resort
Musang Kenyir Resort

Nak lebih info boleh tengok SINI


p/s: Nanti korang boleh la plan bercuti ngan hubby and family kat sini =)

23 April, 2013

ReSepi : LaSagna KebabOOm

Assalamualaikum

Alhamdulillah bila mood terlebih rajin datang, mulalah dapur taw nak  berasap. Kalau nak harap hari hari masak memang tak la weh..balik keje sure dah penat balik umah terus terbongkang la.

Nak cakap lasagna aku sedap tahap kebaboom tak la jugak tapi menjadi buah mulut officemate aku taw. Sampai ada mintak resepi uolls rasa hidung kembang kempis 44 saat. Padahal resepi  ni pon aku google jugak. Maybe aura aku terlebih tu yang rasa lasagna memang takde tolok bandingnya..harus la puji hasil air tangan sendiri okehhh!!


So aku nak share resepi lasagna iolls

Bahan-bahan dia macam kat gambar bawah ni hah


Bahan bahan untuk inti daging :

Daging lembu kisar Ramly ( aku beli 3 bungkus sebab untuk perut 20 orang )

Cendawan butang Hosen

Bawang besar dan bawang putih ( ditumbuk )

Lobak merah ( potong dadu )

Cili ( kalau nak pedas boleh letak)

Serbuk black pepper

Tomata puree









Bahan bahan untuk sos putih :

Fresh milk @  lembu punya susu yang korang ternak pon bolehh =)

Butter 

Keju Cheddar

Tepung gandum ( tiada dalam gambar yer amik sendiri kat dapur korang)








Cara-cara nak buat inti daging :

1.Tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga naik bau,lau tak bau sah hidung sumbat miahaha

2. Pastu campak jer daging kisar yang telah dicuci bersih. Cendawan butang, tomato puree ,lobak merah, cili, black pepper dan serbuk perasa ( garam)






 Tadaaa rupa inti daging macam kat atas tu la..yummeh!!


Sebelom terleka dek  dibuai inti daging yang superr sedap sila celur instant lasagna ( letak minyak sikit yer taknak bagi dia melekat )


Cara-cara nak buat sos putih :


1. Panaskan kuali dan cairkan butter

2.Masukkan fresh milk ( aku guna satu kotak )

3. Tiga sudu tepung gandum ( lau nak bagi pekat lagi boleh tambah )

4. Masukkan cheddar

5. Tambah sedikit garam ( keju cheddar dah masin jangan terover letak plak )

6. Rajin rajin la gaul supaya tidak berketul 


Cara- cara buat lapisan lasagna :

Sediakan loyang ( sapu butter sikit kat loyang) then boleh la letak inti daging untuk first layer bawah then diselang seli dengan inti daging, sos putih dan lasagna yang dicelur. Ulang step by step  untuk dapatkan layer lasagna yang bertingkat- tingkat.

Layer yang last sekali boleh la tabur mozzarella dan parmesan






Dan hasil dia akan jadi camni. Tak sabar nak tunggu masak okehhh meleleh dah air liur ni.So boleh la masuk dalam oven yang telah di`pre heat' 170 atau 180 celcius. Bakar dalam 35 minit.






Sambil nak tuggu lasagna masak boleh la upload gambar lasagna yang belum masak kat instagram, once dah masak upload sekali lagi okehh!!





Dah siaaaapp!! so tempting tahuuu. Boleh la share sikit ngan jiran sebelah yang super hottt sekarang. Boleh jugak hulur kat bos supaya bertambah sayang kat kita ...mihmih =)


Selamat mencuba